Terwijl het buiten koud is, zorgen radiatoren ervoor dat het binnen onze vier muren aangenaam warm is. Maar niet alle radiatoren zijn hetzelfde – het maakt voor je gevoel van warmte zeker verschil of ze hoofdzakelijk via convectiewarmte of via stralingswarmte werken. We leggen uit waarom dat zo is en welke modellen je kunt gebruiken om zuinig te verwarmen en tegelijkertijd het comfort te verhogen.
Convectiewarmte: het bekende principe van traditionele radiatoren
Traditionele radiatoren werken met convectiewarmte. Maar wat betekent dat? De lucht warmt op aan het warme oppervlak van de radiator. Daarom hebben ze vaak lamellen aan de binnenkant, die voor een extra verwarmingsoppervlak zorgen. Het is bekend dat warme lucht opstijgt – dit gebeurt ook bij radiatoren: de warme lucht gaat dus naar het plafond, verspreidt zich in de kamer, koelt weer af, zakt naar de vloer en wordt dan weer opgewarmd bij de radiator. Hierdoor ontstaat een kringloop en dus een voortdurende circulatie van lucht.
Voor- en nadelen van convectiewarmte
Het grote voordeel van deze luchtcirculatie is dat de warmte direct in de kamer wordt verspreid. Zo heb je relatief snel aangename temperaturen. De beweging van de warme lucht heeft nog een ander voordeel, vooral voor grote raampartijen: zij voorkomt dat de grote glasoppervlakken koude uitstralen. Daarom worden vooral op deze plek vaak convectoren gebruikt. Compact gebouwd en met de juiste accessoires kunnen ze zelfs worden gebruikt als plank of bank voor grote ramen. Wat is er fijner dan hier plaats te nemen en met behaaglijke temperaturen, naar buiten te kijken naar het koude, natte herfstweer?
Maar het heeft ook een nadeel: Het principe van convectie houdt in dat de lucht bovenin de kamer het warmst is. Dat geeft als effect een warm hoofd en koude voeten. En waar zit je het meest? Juist op de bank of in de eetkamer – in het onderste deel van de kamer –.
Zoals je ziet, heeft verwarming met convectiewarmte voor- en nadelen. Afhankelijk van wat belangrijk is voor jouw welzijn, kan het ene of het andere aspect zwaarder wegen.
Stralingswarmte: een effectief alternatief voor meer welzijn
Maar er is nog een ander principe van warmteoverdracht: stralingswarmte. Hier wordt niet de lucht, maar worden de voorwerpen, mensen en zelfs muren in de kamer rechtstreeks door elektromagnetische golven verwarmd. Deze zijn volkomen onschadelijk voor mensen. Vergelijk het met een heerlijk plekje op het terras in de zon, je geniet van de warmte van de zonnestralen op jouw huid. Dat is toch heerlijk?!
Voordelen van stralingswarmte
Dit brengt ons bij het grote voordeel van deze warmteoverdracht: stralingswarmte wordt als zeer comfortabel ervaren. Zelfs bij lagere temperaturen voelt het behaaglijk en hoef je minder te verwarmen. Dit bespaart geld, want elke graad dat de verwarming lager wordt zet, geeft verlaging van de stookkosten. Het feit dat de lucht niet hoeft te worden verplaatst om de warmte naar jou toe te brengen, betekent ook dat er nauwelijks stof opdwarrelt. Ook mensen met een allergie kunnen dus opgelucht ademhalen.
Kies dus voor radiatoren met een hoog aandeel stralingswarmte
De therm-x2 paneelradiatoren van Kermi bieden een hoog aandeel stralingswarmte. Het geheim ligt in de schakeling van de twee verwarmingsplaten waaruit de radiator is opgebouwd: zij worden niet parallel van boven naar beneden verwarmd, maar serieel. Dit betekent dat eerst de voorplaat wordt verwarmd, terwijl de achterplaat als stralingsscherm fungeert. Dit vermindert het warmteverlies naar boven toe. Alleen wanneer meer warmteafgifte nodig of gewenst is, kan de achterplaat ook gelijktijdig met de voorplaat worden verwarmd.
Profiteer van stralingswarmte – zonder grote verbouwingsstress
Je bent in het bezit van oude convectieradiatoren en die wil je nu graag vervangen door radiatoren die een hoog aandeel stralingswarmte beloven? Dan klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet! De Kermi paneelradiatoren met x2- technologie kunnen probleemloos en zonder grote installatie-inspanningen op het bestaande verwarmingssysteem aangesloten worden – dus: oude radiator eruit, Kermi therm-x2 paneelradiator erin en besparen maar! Bekijk hier de verschillende modellen!