Bespaar vandaag nog op je energierekening!

 

Elk jaar ontvang je van je energieleverancier een jaarrekening. Hierop staan de energiekosten, berekend op basis van de meterstanden. De kosten van het werkelijke energieverbruik worden verrekend met de maandelijkse termijnen die al betaald zijn. Heb je meer verbruikt, dan moet je bijbetalen, en dat wil je natuurlijk voorkomen! Wij geven hier 10 bespaartips zodat je met een gerust hart de envelop met de energieafrekening kunt openen. En daarvoor hoef je echt niet in de kou te zitten!

Tip 1: Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden.
Daarmee bespaar je gemiddeld € 80,- euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Tip 2: Vervang de oude radiatoren door energiebesparende radiatoren
De therm-x2 radiatoren van Kermi GmbH zijn tot 11% zuiniger dan de traditionele radiatoren en warmen zeer snel op. Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Stap vandaag nog over!

Tip 3: Schakel over op groene stroom
Door over te schakelen naar een groene stroomleverancier bespaart een gemiddeld gezin van 3 personen honderden kilo CO2 per jaar. U betaalt hetzelfde voor groene stroom als voor conventioneel geproduceerde elektriciteit maar het is veel beter voor het milieu.

Tip 4: Voorkom onnodig stroomgebruik en schakel elektronische apparaten volledig uit
Dit zijn al uw standby apparaten zoals de televisie, computer, stereo en bepaalde keukenapparatuur. En haal opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Deze blijven stroom verbruiken wanneer je ze in het stopcontact laat zitten, zeker oudere opladers (die warm worden) verbruiken veel stroom.

Tip 5: Gebruik een laptop in plaats van een pc
Een laptop verbruikt minder energie dan een pc met dezelfde batterijlevensduur. Zo kunt u zelfs tot € 65 per jaar besparen.

Tip 6: Ontdooi de koelkast en diepvriezer regelmatig
Het verwijderen van een 5 millimeter dikke laag ijs vermindert al het stroomverbruik van uw koelkast met 30 procent.

Tip 7: Stap over naar LED-lampen
Een eenvoudige manier om elektriciteit te besparen, is om uw oude lampen te vervangen door moderne LED-lampen. Deze lampen verbruiken 80 procent minder energie dan de gewone gloeilampen. Als u bijvoorbeeld 10 gloeilampen met LED-lampen verwisselt, bespaart u per jaar €120,-.

Tip 8: Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++.
Laat je niet misleiden door een A+ label. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is dit het minst zuinige label.

Tip 9: Was op lagere temperaturen
Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom. Wil je nog meer besparen, maak dan gebruik van een waslijn of droogrek en bespaar tot € 100,- per jaar.

Tip 10: Gebruik je gordijnen!
Gordijnen zijn mooi als decoratie én zorgen ervoor dat de warmte in huis niet zomaar kan ontsnappen. Zorg dus dat je s’ochtends direct de gordijnen open doet zodat de warmte en het licht van de zon naar binnen kunnen komen. En doe ze ’s avonds weer dicht zodat deze warmte wordt vastgehouden.

Tip 11: Zorg voor een goed onderhouden cv-ketel
Een goed onderhouden cv-ketel zorgt voor minder energieverbruik.

Tip 12: Gebruik een waterbesparende douchekop
Hetzelfde comfort, maar met minder water….

Tip 13: Breng tochtwering aan bij deuren en ramen.
Zo voorkom je dat koude lucht naar binnen waait.

Tip 14: Sluit de klep van de open haard
Doe de klep na het gebruik en het doven van de open haard dicht. Anders trekt de warmte uit de kamer door de open haard. Dit scheelt tot 10% in de stookkosten.

Tip 15: Check voordat je naar beneden gaat of alle lichten uit zijn
Waarom moeten lampen op de bovenverdieping branden als iedereen beneden zit? Doe de lichten uit als je weggaat. Het is een gewoonte die makkelijk aan te leren is!